sabato 22 dicembre 2012

STRUFFOLI


Struffoli are typical Christmas sweets of Neapolitan cuisine cake is composed of many small balls of dough (made ​​with flour, eggs, butter, sugar and flavorings) of no more than 5-10 mm in diameter, fried in oil or lard and (after being left to cool) wrapped in warm honey and placed in a dish, giving them, in general, a donut shape, is decorated finally, the composition with bits of cedar and other candied fruits, pieces of sugar and sweets colored (called diavolilli imps or "minulicchi"). A variant can be identified in the struffolis the oven, and that is that the balls of dough are baked instead of fried, are lighter and just as tasty.
Despite their nature, it seems that the struffoli not have been invented in Naples but were brought by the Greeks since the time of Ancient Greece. Moreover, in Greek cuisine there is still a similar preparation, the loukoumades (delicacies). Also use as a typical Christmas cake seems to be relatively recent, as the recipe of Crisci (1634) mentions it but not specifically in relation to the Christmas dinner. Derives from the greek the same name as the "struffolo," or single ball that makes up the sweet precisely the word στρόγγυλος (Strongylos, pron. "Strongoulos" or "stroggulos") which means "round shape."


Gli struffoli sono dei tipici dolci natalizi della cucina napoletana dolce è composto da numerosissime palline di pasta (realizzata con farina, uova, burro, zucchero e aromi) di non più di 5-10 mm di diametro, fritte nell'olio o nello strutto e (dopo averle lasciate a raffreddare) avvolte in miele caldo e disposte in un piatto da portata dando loro, in genere, una forma a ciambella; si decora, infine, la composizione con pezzetti di cedro ed altra frutta candita, pezzetti di zucchero e confettini colorati (chiamati diavolilli, diavoletti oppure "minulicchi"). Una variante può identificarsi negli struffoli al forno, e cioè che le palline di pasta siano cotte al forno anziché fritte, sono più leggeri e altrettanto gustosi. Nonostante la loro tipicità, sembra che gli struffoli non siano stati inventati a Napoli ma che siano stati portati dai greci già ai tempi della Magna Grecia. Peraltro, nella cucina greca esiste ancora una preparazione simile, i loukoumades (ghiottonerie). Anche l'uso come dolce tipico natalizio sembra essere relativamente recente, in quanto il ricettario del Crisci (1634) ne fa cenno ma non specificamente in relazione al pranzo di Natale. Dal greco deriverebbe lo stesso nome dello "struffolo", ossia della singola pallina che compone il dolce: precisamente dalla parola στρόγγυλος (stróngylos, pron. "strongoulos" o "stroggulos") che significa "di forma tondeggiante".

Nessun commento:

Posta un commento